Processzort. De milyet? I.rész

Kezdjünk bele!

Sokan lehetnek köztetek akikben felmerült a kérdés: Vajon milyen procit vegyek?Megéri előre összerakott gépet venni?A használt proci rosszabb?

Az első és legfontosabb, hogy eldöntsd mihez kell a processzor, ha játszani vagy 3D modellezni, akkor jobban jársz a rendes (I3, I5, I7, stb.) processzorokkal, ha viszont erősen 0-24 működő, számításokra optimalizált gépet szeretnél, akkor neked egy Xeon kell! Ez után következik, hogy jó-e az alaplapod, könnyen kiderítheted ha megnézed az alaplap weboldalán, ugyanis ott leírják az összes létező processzort amit támogat az alaplapod. Ha ezt nem találod, akkor érdemes megnézni, valahol az alaplap és a  processzor dobozán is van egy címke: LGA XXXX /vX/ (az x számot jelöl) ha a két hardveren ez egyezik akkor kompatibilisek.

Megéri előre összerakott gépet venni?

A válasz egyértelmű: nem! Ha egy összerakott gépet veszel, azt nagyon drágán, akár az ára kétszereséért is eladhatják neked. Ha viszont nem akarsz bajlódni vele hogy összerakd vannak oldalak (pl.: pcx.hu) ahol megveheted az összes alkatrészét a gépednek, majd ők pár ezer forintért összeszerelik és ellenőrzik, hogy működik-e, így erre neked nem kell akár 50-100 ezreket költeni mint egy előre összerakott gépnél de ugyan azt kapod meg.

A használt processzor rosszabb?

Nem, bár a használt alkatrészeknek van hátránya, de ha megbízható eladótól veszed sokkal olcsóbb mint a bolti, illetve adnak rá próbagaranciát ha kérsz. Főleg a régebbi de erősebb processzoroknál akár 20-30% erősebb processzort kapsz a pénzedért a használt piacon. Erre pedig a legalkalmasabb hely a hardverapro.hu

A (majdnem) retró, core2quad

Youtube vagy twitch nézés Full Hd-ban? Nincs a zsebedben több 1-2 ezer forintnál? Akkor a core2quad-okat keresed! ezek az LGA775 alapra épített processzorok 2006 és 2011 között jöttek ki, a használt piacon találhatsz rá, és ahhoz hogy egy Windows 7 operációs rendszert és 1-2 weboldalt elfuttasson pont elég. a 2015 előtti játékokkal is megküzd, ha van mellette egy elég erős videókártya. Viszont ha később fejleszteni szeretnél, semmiképpen se az LGA775 platformot válaszd, ugyanis ezek a régen “felső kategóriának” megfelelő processzorok is csakhogy elegek a Windows 7, esetleg 10 futtatásához. Abban az esetben, ha LGA771 van a processzorra írva kb. 200 forintért létezik átalakító LGA775-re mindegyik procihoz, viszont a nélkül nem indul. A kisebb core2duo és Pentium 4 processzorok pedig már 500 forinttól vannak fent, de ezeket már sajnos nem tudom ajánlani senkinek sem, kivétel ha retró Windows 98 vagy Windows XP rendszert szeretne építeni.

Az alsó-középkategória ásza: I5 gen. 2-3

Ha R6Siege játékos szeretnél lenni, ez a közepes grafika, Full Hd, 60fps játékhoz a belépő processzor. Pubg, Fortnite, Rust, és minden egyéb élvezhető sebességgel játszható rajta 1-2 kompromisszummal. A használt piacon 5 és 15 ezer forint között található belőlük bőven típustól és attól függően, hogy a processzor K vagy más előjellel rendelkezik-e( a processzor neve végén a K az erősebb “húzható”-ságot jelöli, az S a gyengített, a T pedig a nagyon gyengített processzorokat jelöli). Erre a LGA1155 foglalatra érdemes építeni, ha később kicsi lenne a proci, akkor akár egy I7-3770K processzort is rakhatunk alaplapunkba. Az említett I7-3770K processzorral Full Hd-ban akár 150fps-ünk is lehet egy erősebb videókártyával R6Siege-ben.

I7-6700K és felette

Ha nem elég a Full Hd, akkor ott a 4K. Ehez már érdemesebb erős, 6-7-8-9. generációs I7 processzort venni. Ezen processzorok ára a boltokban 90 és 150ezer forint közt van, és a csúcskategóriás videókártyáinkkal a 120fps lesz a minimum frissítési ráta, hiába a 4K. El lehet gondolkozni rajtuk, de Full Hd felbontáshoz haszontalan pénzkidobás, ehhez elég egy erősebb pl. I5-8600 vagy akár egy I3-8100 is. Viszont fontos megemlíteni, hogy a 6. és 7. generációs processzorok LGA1151v2 alaplapokra építenek, addig a 8. és 9. generáció már az LGA1151v3 alaplapokra. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a 1151v1 és 1151v2 alaplapok és processzorok kompatibilisek egymással, de a 1151v3 processzorok és alaplapok csak 1151v3 processzorokkal és alaplapokkal kompatibilisek!

Remélem tetszett a cikk, ha igen akkor lájkold FB oldalunk és oszd meg a cikket. Ha kérdésed lenne, zehiha.cts#8515 néven elérsz DC-n. További szép napot!